Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

Žrnovski galijoti – Od skromnih početaka do samostalne regate

galijoti-regata2014a

Nakon sedam uzastopnih godina sudjelovanja na Maratonu lađa i drugim sličnim natjecanjima Žrnovski galijoti ostvaruju povijesni uspjeh i osim pet odličja donose u Korčulu veslačku regatu na kojoj će nastupiti najbolje veslačke ekipe doline Neretve i cijele Hrvatske.

STINIM KORACIMA DO PRVE MEDALJE

Sudjelovanje na Maratonu lađa, najvećem i najgledanijem tradicionalnom, amaterskom sportkom natjecanju u Hrvatskoj, ideja je Emila Brčića i Tonča Borovca koji su je spontano i kroz razgovor prenijeli mladićima iz Žrnova ispijajući kavu jedno obično popodne. Dogovor o prvom nastupu galijota na Maratonu lađa 2007. godine bio je više neformalan, zabavljačkog karaktera i avanturistički, a uspijeh koji je uslijedio nekoliko godina nakon nitko nije mogao ni zamisliti.

galijoti3

U početku nije trebalo puno, Emil i Tonči, poznati zaljubljenik u ekstremne sportove, financijski potpomažu ideju i 16-17 mladića kreće na Maraton samo s jednim ciljem – da ne budu zadnji. Tu prvu godinu završili su utrku na 22. mjestu od ukupno 33 ekipe, rezultat je bio dobar, dapače, za prvi put bio je odličan i potaknuo je zanimaciju, želju i žar za sljedeća natjecanja. Galijoti su 2008. godine završili utrku 21., 2009.-16., 2010.-12., a kada su 2011. godine doveslali šesti u ciljnu poziciju bilo je jasno kako se radi o talentiranoj ekipi koje je spremna za velike rezultate. Sve bolji uspjesi na Maratonu lađa probudili su interes sponzora i publike, ali su i primorali veslače da svoje nastupe shvate ozbiljno, pa se početni hobi i kurijozitet polako počeo pretvarati u svojevrstan izazov i zanos. Galijoti su raznim donacijama sponzora i simpatizera podigli svoje pripreme na veću razinu, napravili su vlastitu teretanu s nekoliko sprava potrebnih za veslačke treninge u kojoj počinju s pripremama već u siječnju, otprilike u svibnju izvlače lađu i vesla i počinju s treninzima u Pelješkom kanalu. Iako zvuči izrazito ozbiljno, zapravo nije ni blizu načinu na koji treniraju pobjedničke ekipe Maratona poput Gusara iz Komina, Crnog Puta iz Metkovića ili Jerkovca također iz Metkovića.

galijoti2

„Većina tih ekipa koje osvajaju odličja na maratonu počinju s treninzima vrlo brzo nakon završetka veslačke sezone, imaju profesionalnog trenera, veslaju na rijeci na kojoj je uvijek bonaca.. Mi počinjemo u svibnju, kad zatopli, ovisimo o buri, jugu i kiši, a veslat smo naučili preko YouTube-a“ – komentirao je Željko Curać Žele, predsjednik UL Žrnovski galijoti i veslač.

Unatoč tome, galijoti su puni želje krenuli na Maraton 2012. godine u pratnji obitelji, prijatelja, cijeloga Žrnova i sve većeg broja navijača koji su uskoro prepoznali i zavolili veslanje. Te godine Galijoti su na cilj doveslali treći i osvojili brončanu medalju i mali brončani štit Kneza Domagoja u trajno vlasništvo. Postali su tako tek druga ekipa u povijesti natjecanja van Neretve koja je uspjela osvojiti medalju, te su postigli nevjerojatan uspjeh !
„Medalja nije bila imperativ ! Možda smo razmišljali ponekad o njoj, ali nismo se pretjerano nadali. Osvojili smo je s lakoćom. „ – rekao je Žele.

galijoti1

Žrnovski galijoti prošle godine na 16. Maratonu lađa nakon izrazito teške, iscrpljujuće utrke tijekom koje su preuzimali i gubili vodstvo na cilj dolaze četvrti. Međutim, prilikom podjele kaznenih bodova i diskvalifikacije nekih ekipa zbog raznih nepravilnosti ponovno završavaju na trećem mjestu, ponovno osvajaju brončanu medalju, te ponavljaju uspjeh prethodne godine.

„Sretni smo zbog rezultata, iako smo se ove godine slomili za tu broncu ! Utrka je bila teška i bilo je dosta nepravilnosti.“ – izjavio je Vicko Skokandić, član UL Žrnovski galijoti i kormilar ekipe.

Žrnovski galijoti postali su ime koje se istaklo među najboljim veslačkim ekipama u svojoj izvrsnosti. Iako netipično za naše podneblje, veslanje je postalo trend u Žrnovu, čemu je pridonio streloviti napredak i pet odličja osvojenih u sedam godina sudjelovanja na natjecanjima u sklopu programa Lađarskih dana, odnosno treće mjesto 2012. I 2013. godine na Maratonu lađa, te istih godina dva druga mjesta na međunarodnoj regati Klek-Neum, te se probudio interes publike diljem otoka Korčule. Upravo su regate skromnijeg karatkera dale ideju Emilu Brčiću, već spomenutom članu UL Žrnovski galijoti, kako bi se jedna takva manifestacija mogla održati u našoj sredini.

BIT ĆE SPEKTAKULARNO !

Prva lađarska regata Kneže -Korčula 2014. održat će se u subotu, 28. lipnja. Od startne pozicije u Knežama veslat će se 10 kilometara do cilja u samom centru grada Korčule- na Spomeniku. Utrka će trajati otprilike jedan sat i odvijat će se uz obalu pa će publika cijelo vrijeme utrke moći doživjeti natjecateljski ugođaj. Pošto je regata već uvrštena u program Lađarskih dana 2014. godine u suradnji s Udrugom lađara Neretve, većina najboljih veslačkih ekipa u Hrvatskoj su potvrdile svoje sudjelovanje, a njihov nastup čini ovu regatu neizvjesnom, natjecateljski atraktivnom i pravom poslasticom za ljubitelje veslanja tradicionalnih lađa. Također su osmišljeni popratni događaji kulturnog i folklornog tipa koji će se odvijati za vrijeme utrke i iza.

„Budući da niti jedan dalmatinski otok nema sličan prizvod, spoj kulture doline Neretve i otoka Korčule dat će jedinstvenu i atraktivnu utrku, te će sigurno uvelike poboljšati i oplemeniti sportsku, kulturnu i turističku ponudu grada Korčule u predsezoni. Radi se o pravome spektaklu !!“ – navodi idejni tvorac regate Emil Brčić.
Iako zaokupljeni organizacijom regate, Žrnovski galijoti ne zaboravljaju na svoj primarni cilj – što bolji plasman na Maratonu. Lađa je već u moru, treninzi su u tijeku, a previđanja za ovu godinu su i dalje skromna : „Na Maratonu očekujemo plasaman od trećeg do petog mjesta, to bi smatrali uspjehom, a za regatu Kneže-Korčula, ‘ko zna !?

Ponovno veslamo protiv najboljih ekipa, ali ovaj put na našem teritoriju.“ – rekao je Žele. Također nadodaje : „Bitnije od svih odličja i uspjeha je pomlađivanje ekipe ! Mi želimo zadržati veslanje na otoku i još ga više popularizirati. Naša veslačka ekipa ima članove u rasponu od 17 do 35 godina starosti, ali i dalje nam nedostaje kadra, nedostaje nam mladih veslača. Ovim putem pozivam sve zainteresirane sa cijelog otoka neka se pridruže treninzima i veslačkoj ekipi i neka daju svoj obol u očuvanju veslačke tradicije !“.

DMC

Write a Comment:
Korcula Blog Topics