Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

sightseeing

Zrnovski galijoti – Od skromnih pocetaka do samostalne regate

galijoti-regata2014a

Nakon sedam uzastopnih godina sudjelovanja na Maratonu lađa i drugim slicnim natjecanjima Zrnovski galijoti ostvaruju povijesni uspjeh i osim pet odlicja donose u Korculu veslacku regatu na kojoj ce nastupiti najbolje veslacke ekipe doline Neretve i cijele Hrvatske.

STINIM KORACIMA DO PRVE MEDALJE

Sudjelovanje na Maratonu lađa, najvecem i najgledanijem tradicionalnom, amaterskom sportkom natjecanju u Hrvatskoj, ideja je Emila Brcica i Tonca Borovca koji su je spontano i kroz razgovor prenijeli mladicima iz Žrnova ispijajuci kavu jedno obicno popodne. Dogovor o prvom nastupu galijota na Maratonu lađa 2007. godine bio je vise neformalan, zabavljackog karaktera i avanturisticki, a uspijeh koji je uslijedio nekoliko godina nakon nitko nije mogao ni zamisliti.

galijoti3

U pocetku nije trebalo puno, Emil i Tonci, poznati zaljubljenik u ekstremne sportove, financijski potpomazu ideju i 16-17 mladica krece na Maraton samo s jednim ciljem – da ne budu zadnji. Tu prvu godinu zavrsili su utrku na 22. mjestu od ukupno 33 ekipe, rezultat je bio dobar, dapace, za prvi put bio je odlican i potaknuo je zanimaciju, zelju i zar za sljedeca natjecanja. Galijoti su 2008. godine zavrsili utrku 21., 2009.-16., 2010.-12., a kada su 2011. godine doveslali sesti u ciljnu poziciju bilo je jasno kako se radi o talentiranoj ekipi koje je spremna za velike rezultate. Sve bolji uspjesi na Maratonu lađa probudili su interes sponzora i publike, ali su i primorali veslace da svoje nastupe shvate ozbiljno, pa se pocetni hobi i kurijozitet polako poceo pretvarati u svojevrstan izazov i zanos. Galijoti su raznim donacijama sponzora i simpatizera podigli svoje pripreme na vecu razinu, napravili su vlastitu teretanu s nekoliko sprava potrebnih za veslacke treninge u kojoj pocinju s pripremama vec u sijecnju, otprilike u svibnju izvlace lađu i vesla i pocinju s treninzima u Peljeskom kanalu. Iako zvuci izrazito ozbiljno, zapravo nije ni blizu nacinu na koji treniraju pobjednicke ekipe Maratona poput Gusara iz Komina, Crnog Puta iz Metkovica ili Jerkovca također iz Metkovica.

galijoti2

„Vecina tih ekipa koje osvajaju odlicja na maratonu pocinju s treninzima vrlo brzo nakon zavrsetka veslacke sezone, imaju profesionalnog trenera, veslaju na rijeci na kojoj je uvijek bonaca.. Mi pocinjemo u svibnju, kad zatopli, ovisimo o buri, jugu i kisi, a veslat smo naucili preko YouTube-a – komentirao je Željko Curac Žele, predsjednik UL Žrnovski galijoti i veslac.

Unatoc tome, galijoti su puni zelje krenuli na Maraton 2012. godine u pratnji obitelji, prijatelja, cijeloga Žrnova i sve veceg broja navijaca koji su uskoro prepoznali i zavolili veslanje. Te godine Galijoti su na cilj doveslali treci i osvojili broncanu medalju i mali broncani stit Kneza Domagoja u trajno vlasnistvo. Postali su tako tek druga ekipa u povijesti natjecanja van Neretve koja je uspjela osvojiti medalju, te su postigli nevjerojatan uspjeh !
„Medalja nije bila imperativ ! Mozda smo razmisljali ponekad o njoj, ali nismo se pretjerano nadali. Osvojili smo je s lakocom. „ – rekao je Žele.

galijoti1

Žrnovski galijoti prosle godine na 16. Maratonu lađa nakon izrazito teske, iscrpljujuce utrke tijekom koje su preuzimali i gubili vodstvo na cilj dolaze cetvrti. Međutim, prilikom podjele kaznenih bodova i diskvalifikacije nekih ekipa zbog raznih nepravilnosti ponovno zavrsavaju na trecem mjestu, ponovno osvajaju broncanu medalju, te ponavljaju uspjeh prethodne godine.

„Sretni smo zbog rezultata, iako smo se ove godine slomili za tu broncu ! Utrka je bila teska i bilo je dosta nepravilnosti. – izjavio je Vicko Skokandic, clan UL Žrnovski galijoti i kormilar ekipe.

Žrnovski galijoti postali su ime koje se istaklo među najboljim veslackim ekipama u svojoj izvrsnosti. Iako netipicno za nase podneblje, veslanje je postalo trend u Žrnovu, cemu je pridonio streloviti napredak i pet odlicja osvojenih u sedam godina sudjelovanja na natjecanjima u sklopu programa Lađarskih dana, odnosno trece mjesto 2012. I 2013. godine na Maratonu lađa, te istih godina dva druga mjesta na međunarodnoj regati Klek-Neum, te se probudio interes publike diljem otoka Korcule. Upravo su regate skromnijeg karatkera dale ideju Emilu Brcicu, vec spomenutom clanu UL Žrnovski galijoti, kako bi se jedna takva manifestacija mogla odrzati u nasoj sredini.

BIT ĆE SPEKTAKULARNO !

Prva lađarska regata Kneze-Korcula 2014. odrzat ce se u subotu, 28. lipnja. Od startne pozicije u Knezama veslat ce se 10 kilometara do cilja u samom centru grada Korcule- na Spomeniku. Utrka ce trajati otprilike jedan sat i odvijat ce se uz obalu pa ce publika cijelo vrijeme utrke moci dozivjeti natjecateljski ugođaj. Posto je regata vec uvrstena u program Lađarskih dana 2014. godine u suradnji s Udrugom lađara Neretve, vecina najboljih veslackih ekipa u Hrvatskoj su potvrdile svoje sudjelovanje, a njihov nastup cini ovu regatu neizvjesnom, natjecateljski atraktivnom i pravom poslasticom za ljubitelje veslanja tradicionalnih lađa. Također su osmisljeni popratni događaji kulturnog i folklornog tipa koji ce se odvijati za vrijeme utrke i iza.

„Buduci da niti jedan dalmatinski otok nema slican prizvod, spoj kulture doline Neretve i otoka Korcule dat ce jedinstvenu i atraktivnu utrku, te ce sigurno uvelike poboljsati i oplemeniti sportsku, kulturnu i turisticku ponudu grada Korcule u predsezoni. Radi se o pravome spektaklu !! – navodi idejni tvorac regate Emil Brcic.
Iako zaokupljeni organizacijom regate, Žrnovski galijoti ne zaboravljaju na svoj primarni cilj – sto bolji plasman na Maratonu. Lađa je vec u moru, treninzi su u tijeku, a previđanja za ovu godinu su i dalje skromna : „Na Maratonu ocekujemo plasaman od treceg do petog mjesta, to bi smatrali uspjehom, a za regatu Kneze-Korcula, ‘ko zna !?

Ponovno veslamo protiv najboljih ekipa, ali ovaj put na nasem teritoriju. – rekao je Žele. Također nadodaje : „Bitnije od svih odlicja i uspjeha je pomlađivanje ekipe ! Mi zelimo zadrzati veslanje na otoku i jos ga vise popularizirati. Nasa veslacka ekipa ima clanove u rasponu od 17 do 35 godina starosti, ali i dalje nam nedostaje kadra, nedostaje nam mladih veslaca. Ovim putem pozivam sve zainteresirane sa cijelog otoka neka se pridruze treninzima i veslackoj ekipi i neka daju svoj obol u ocuvanju veslacke tradicije !.

DMC

Write a Comment:
Korcula Blog Topics