Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

Vela Luka – Izlozba: Šibenska Priča Roberta Andrejaša

robert-andrejas-exhibition-velaluka2016a

Opčinjen je majstor umjetničke fotografije Robert Andrejaš Šibenikom. A kako i ne bi bio. Čudesni svjetovi portuna, volata, tvrđava, hridi, morskog žala, balkona, pjaceta, terasa redaju se kao strukture svaka ponaosob za sebe, a u suštini cjelina nečega – Grada podno Šubićevca.

Među 150 fotografija nastalih od 2005. do 2012. godine teško je istaći jednu, pa čak i čitav ciklus. Ali tu su prije svega, na svakoj fotografiji, prisutne šibenske bonace koje smiruju, koje miluju more, hridi i kamen. A mir na crno bijelim fotografijama je upotpunjen muzikom Gislea Martensa Meyera. Zbog toga je i ova izložba umjetnička atrakcija posebne vrste. Autor istražuje odnos fotografije i muzike. Kroz taj odnos su zapravo oslikane riječi koje izgovara umjetnikov foto aparat. Sinergija dvaju urnjetničkih rodovafotografije i muzike, i dva umjetnička znaka rastera i note nadahnjuje se šibenskim nestvarnim prizorima.

robert-andrejas-exhibition-velaluka2016b

Fotografije o Šibeniku Roberta Andrejaša govore dovoljno same za sebe.

Autor je svojim fotoaparatom dokumentirao sve o Šibeniku. Kroz njega i preko njega ovaj Grad živi i u udaljenim prostorima. Dah šibenskih motiva nije samo fotografiran uhvaćen u jednom trenu titraja, već dugovoječno prenosi impresije. Ovom lzložomautor salje poruke o jednom Gradu i njegovim voltima i tvrdavama, o onome sto ga čini Gradom. A to je duša Grada koja kroz čudne fotografske vizure mnogim detaljima proviruje kroz prozore, vrata, otvore, ulice koje bilježi Andrejašev fotoaparat govoreći tišinom morske razigranosti. Čudesna šibenska priča se odvija na fotografijama kroz razdoblje od sedam godina. Prošlost Šibenika, čijih nekih detalja možda više i nema, jer se nisu mogli suprostaviti naletima graditeljske ekspanzije i čovjekovog neosjećaja zadrage detalje, objekte i areale upravo zbog toga i proizvodi brigu za budućnost. Prikazana na fotografijama Roberta Andrejaša ova priča ima velikog utjecaja na naš svakodnevni život. Izložba pokazuje da koliko god se mislilo da okolnosti šamaraju, čovjek je uzroksvega što mu se događa, i dobrog i lošeg. A Šibeniku se kroz Šibensku priču Roberta Andrejaša desila mnogo dobra strana tretiranja života u, ne tako davnom, prošlorn i sadašnjem trenutku. Svojim smjelim, ekspresivnim i umirujućim umjetničkim izrazom autorizložbe ostavlja jako puno prostora za sadašnjost i budućnost i neke nove očaravajuce, fotoaparatom uhvaćene trenutke grada ispod Šubićevca.
======================================================

Robert Andrejaš rođen je 1966. godine, magistar je umjetnosti iz područja produkcije, asistent za uže umjetničko područje “Produkcija” na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli i producent za radijski i televizijski program Radio televizije Tuzlanskog kantona. Do danas je radio kao producent za kulturno-zabavni, informativno-politički i obrazovno-dokumentarni program, na ukupno 16 emisija. Od 2003. godine stanovnik je grada Šibenika.

 

Write a Comment:
Korcula Blog Topics