Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

sightseeing

Vela Luka – Izlozba: Sibenska Prica Roberta Andrejasa

robert-andrejas-exhibition-velaluka2016a

Opcinjen je majstor umjetnicke fotografije Robert Andrejas Sibenikom. A kako i ne bi bio. Cudesni svjetovi portuna, volata, tvrdjava, hridi, morskog zala, balkona, pjaceta, terasa redaju se kao strukture svaka ponaosob za sebe, a u sustini cjelina necega – Grada podno ubicevca.

Medju 150 fotografija nastalih od 2005. do 2012. godine tesko je istaci jednu, pa cak i citav ciklus. Ali tu su prije svega, na svakoj fotografiji, prisutne sibenske bonace koje smiruju, koje miluju more, hridi i kamen. A mir na crno bijelim fotografijama je upotpunjen muzikom Gislea Martensa Meyera. Zbog toga je i ova izlozba umjetnicka atrakcija posebne vrste. Autor istrazuje odnos fotografije i muzike. Kroz taj odnos su zapravo oslikane rijeci koje izgovara umjetnikov foto aparat. Sinergija dvaju urnjetnickih rodovafotografije i muzike, i dva umjetnicka znaka rastera i note nadahnjuje se sibenskim nestvarnim prizorima.

robert-andrejas-exhibition-velaluka2016b

Fotografije o Sibeniku Roberta Andrejasa govore dovoljno same za sebe.

Autor je svojim fotoaparatom dokumentirao sve o Sibeniku. Kroz njega i preko njega ovaj Grad zivi i u udaljenim prostorima. Dah sibenskih motiva nije samo fotografiran uhvacen u jednom trenu titraja, vec dugovojecno prenosi impresije. Ovom lzlozomautor salje poruke o jednom Gradu i njegovim voltima i tvrdavama, o onome sto ga cini Gradom. A to je dusa Grada koja kroz cudne fotografske vizure mnogim detaljima proviruje kroz prozore, vrata, otvore, ulice koje biljezi Andrejasev fotoaparat govoreci tisinom morske razigranosti. Cudesna sibenska prica se odvija na fotografijama kroz razdoblje od sedam godina. Proslost Sibenika, cijih nekih detalja mozda vise i nema, jer se nisu mogli suprostaviti naletima graditeljske ekspanzije i covjekovog neosjecaja zadrage detalje, objekte i areale upravo zbog toga i proizvodi brigu za buducnost. Prikazana na fotografijama Roberta Andrejasa ova prica ima velikog utjecaja na nas svakodnevni zivot. Izlozba pokazuje da koliko god se mislilo da okolnosti samaraju, covjek je uzroksvega sto mu se događa, i dobrog i loseg. A Sibeniku se kroz Sibensku pricu Roberta Andrejasa desila mnogo dobra strana tretiranja zivota u, ne tako davnom, proslorn i sadasnjem trenutku. Svojim smjelim, ekspresivnim i umirujucim umjetnickim izrazom autorizlozbe ostavlja jako puno prostora za sadasnjost i buducnost i neke nove ocaravajuce, fotoaparatom uhvacene trenutke grada ispod Subicevca.
======================================================

Robert Andrejas rođen je 1966. godine, magistar je umjetnosti iz podrucja produkcije, asistent za uze umjetnicko podrucje Produkcija na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli i producent za radijski i televizijski program Radio televizije Tuzlanskog kantona. Do danas je radio kao producent za kulturno-zabavni, informativno-politicki i obrazovno-dokumentarni program, na ukupno 16 emisija.Od 2003. godine stanovnik je grada Sibenika.

Write a Comment:
Korcula Blog Topics