Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

Tvrtko Jurić: Daniil Harms – tri kratka filma

siva) (zona – prostor suvremene i medijske umjetnosti, Korčula predstavlja

Tvrtko Jurić: Daniil Harms – tri kratka filma

8. – 15. 8. 2011. svakodnevno 21 – 22 h
otvorenje: ponedjeljak 8. 8. od 21 do 23 h

Program se sastoji od tri jednominutna filma prema pričama Danila Harmsa iz knjige ‘Sasvim obične besmislice’. Sadržaj filmova vjerno slijede tekst priča. Film ‘Tri priče’ predstavlja u jednoj minuti trajanja priče ‘Evo…’, ‘Volodja Zajčev’ i ‘Jako pametan čovjek’, a u svim epizodama ovog omnibusa glumi Tvrtko Jurić. U filmu ‘Optička varka’ glumi Dejan Krivačić, a u ‘Starice padaju’ Rakan Rushaidat. Sve filmove je režirao Tvrtko Jurić, snimio Josip Ivančić, montažu radila Dubravka Turić te zvuk Hrvoje Štefotić.

Jedan od povoda za prikazivanje ovog filmskog programa je prepoznavanje vaninstitucionalnog kulturnog nerva svih sudionika u produkciji ovih radova. Naime, svi filmovi su ostvareni iz vlastitih sredstava autora te za njihovu proizvodnju nikada nisu niti zatražena sredstva iz filmskih ili umjetničkih fondova. Tvrko Jurić, inicijator ovih filmskih projekata, je profesionalni glumac koji ne misli investirati vlastita sredstva i vrijeme da bi si otvorio put u novu profesiju filmske režije. Jurićevi prijatelji i suradnici na ovim filmovima profesionalci su sa iskustvom rada na filmu, tako da je u ovim radovima dosegnut visok tehnički i izvedbeni standard koji nam ne odaje da je zapravo riječ o kućnoj produkciji. Ovi filmovi nisu proizašli iz profesionalne rutine i nužde, kao što je nažalost slučaj s većinom umjetničke produkcije danas, već iz unutrašnje potrebe, proširivanja umjetničkih horizonata i zadovoljstva u kreativnim izazovima, drugim riječima, iz čistog gušta.

Film ‘Tri priče’ je prikazan je Festivalu jednominutnog filma u Požegi 2007., dok će ‘Optička varka’ i ‘Starice padaju’ biti premijerno prikazani ovom prilikom.

Ttvrtko Jurić rođen je 1972. u Splitu. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U posljednjih petnaestak godina ostvario je niz uloga u kazalištu, televiziji i filmu. Od 2000. do 2008. član je ansambla Teatra &TD a od 2008. Gradskog kazališta Trešnja u Zagrebu.

Kustos izložbe je Darko Fritz.

Nova, privremena, lokacija galerije je udaljena 50 metara od prijašnjeg galerijskog prostora: Put Sv. Nikole 43, Korčula. Slobodan ulaz

Write a Comment:
Korcula Blog Topics