Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

ŠUŠUR! Festival od riči 2015 // 9. i 10. kolovoz 2015. // Korčula

susur2015a

Šušur!, festival od riči četvrtu godinu zaredom donosi književne poslastice korčulanskoj i regionalnoj publici u mjesecu koji toplinom ruši sve rekorde- kolovozu. Vruća tema ovog ljeta bit će Ljubići&Krimići, a za svaki žanr rezervirana je po jedna književna tribina u ambijentu pitoresknog srednjovjekovnog starog grada Korčule.

U nedjelju , 9. Kolovoza s početkom u 21:30 gledatelje će na rubu stolaca držati napete radnje iz pera Ante Tomića (HR), Želimira Periša (HR), Rumene Bužarovske (MK), Mirjane Novaković (SR) i Emira Imamovića Pirketa (BiH/HR). Odmah nakon romantičnog zalaska sunca, u ponedjeljak 10. kolovoza, ionako vruću visoku temperaturu dotatno će podići ljubavni zapleti Vladimira Arsenijevića (SR), Kate Mitchell (HR), Stefana Boškovića (CG) i Srećka Horvata (HR). Istog dana samo nekoliko sati ranije, u popodnevnim satima na gradskoj plaži Banje održat će se radionica Ko se voli taj se “boji” za djecu, mlade i sve koji se tako osjećaju gdje sudionici moći, uz malo mašte i puno boje, postati junaci svojih omiljenih priča na jedan dan.

Šušur!, festival od riči zatvorit će svoje četvrto izdanje velikom i tradicionalno fantastičnom feštom na taraci Trepoce pod nazivom “Samo ljubav” u ponedjeljak 10. kolovoza kao nastavak ranije književne tribine. Glazbenu podlogu stvorenu za ljeto i romansu osmišljava i donosi DJ Ewox koji nam stiže ravno iz Beograda.

Na ideju o ljetnom slavlju književnosti došlo je 2012. godine gotovo simultano pet žena koje je uz prijateljstvo vezivala i ljubav prema otoku i gradu Korčuli. Šušurove organizatorice, voditeljice, managerice, moderatorice, a povremeno i fizičke radnice raznolike koliko i njihove adrese- od Sjevernog do Jadranskog mora- privatno su ili profesionalno angažirane u poslovima kulture i umjetnosti. Danka Dimitrijević, Jana Dolečki, Nataša Janković, Nevena Janković i Marina Giunio trude se uz zabavne elemente publici donijeti novitete sa regionalne književne scene te odgojiti nove generacije čitatelja.

Otvaranjem relevantnih i naizgled lepršavih tema, Šušur!, festival od riči svake godine publici predstavi pisce zvijezde iz cijele regije i one koji će to tek postati, posebnu pažnju poklanjajući lokalnom izričaju i stvaralaštvu.

Prvo izdanje festivala 2012. godine bavilo se temom putopisa, naslanjajući se na naslijeđe Marka Pola koji je prema lokalnoj legendi rođen upravo u Korčuli. U kolovozu sljedeće godine, pokušalo se odgovoriti na goruće pitanje “ima li još galebova i prijeti li im izumiranje?”, istražiti utjecaj globalizacije na sezonske flertove i općenito evaluirati mjesto koje u modernoj književnosti zauzimaju ljetne romanse. Zimska delikatesna verzija Šušura, upriličena u Beogradu u Kulturnom centru Grad, dotakla se teme emigracije i stvaranja u inozemstvu. Prošlogodišnji Šušur! ugostio je jedinstveni beogradski projekt “Pesničenje” kada su se za naklonost brojne publike podjednako borili renomirani autori i pjesnici amateri, a iz pjesničkog ormara su izlazili i svoje pjesme kazivali mnogi Korčulani.

Svojim gostovanjem Šušur! su do sada uveličali: Olja Savičević Ivančević, Vlado Bulić, Tanja Mravak, Muharem Bazdulj, Marko Pogačar, Dragan Markovina, Damir Markovina, Sanda Hančević, Marko Tomaš, Jelena Vidović, i drugi.

Ovogodišnji Šušur! naziva “Ljubići&Krimići” posvetit će se stigmatiziranoj i nejasno definiranoj kategoriji “plažnog štiva” u vidu ljubića i krimića. Relativno nedavni izum- kriminalistički i ljubavni romani iz godine u godinu pronalaze svoju publiku, nameću se na ljestvicama najčitanijih knjiga, te su percipirani kao lako štivo. Usprkos tome, mnogi autori pronalaze svoj glas u okviru tih žanrova te brišu granice između ukalupljenog i prečesto osuđivanog ljetnog štiva i tzv. kvalitetne književnosti. Odakle potreba za takvim žanrovima, što oni čitaju na plaži i o mnogim drugim pitanjima raspravljat će nagrađivani autori u korčulanskom starogradskom okruženju kao stvorenom za poprište nekog trilera ili ljubavne priče.

susur2015b

http://susur.org/

Write a Comment:
Korcula Blog Topics