Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

sightseeing

SUSUR! Festival od rici 2015 // 9. i 10. kolovoz 2015. // Korcula

susur2015a

Susur!, festival od rici cetvrtu godinu zaredom donosi knjizevne poslastice korculanskoj i regionalnoj publici u mjesecu koji toplinom rusi sve rekorde- kolovozu. Vruca tema ovog ljeta bit ce Ljubici&Krimici, a za svaki zanr rezervirana je po jedna knjizevna tribina u ambijentu pitoresknog srednjovjekovnog starog grada Korcule.

U nedjelju , 9. Kolovoza s pocetkom u 21:30 gledatelje ce na rubu stolaca drzati napete radnje iz pera Ante Tomica (HR), Želimira Perisa (HR), Rumene Buzarovske (MK), Mirjane Novakovic (SR) i Emira Imamovica Pirketa (BiH/HR). Odmah nakon romanticnog zalaska sunca, u ponedjeljak 10. kolovoza, ionako vrucu visoku temperaturu dotatno ce podici ljubavni zapleti Vladimira Arsenijevica (SR), Kate Mitchell (HR), Stefana Boskovica (CG) i Srecka Horvata (HR). Istog dana samo nekoliko sati ranije, u popodnevnim satima na gradskoj plazi Banje odrzat ce se radionica Ko se voli taj se boji za djecu, mlade i sve koji se tako osjecaju gdje sudionici moci, uz malo maste i puno boje, postati junaci svojih omiljenih prica na jedan dan.

Susur!, festival od rici zatvorit ce svoje cetvrto izdanje velikom i tradicionalno fantasticnom festom na taraci Trepoce pod nazivom “Samo ljubav” u ponedjeljak 10. kolovoza kao nastavak ranije knjizevne tribine. Glazbenu podlogu stvorenu za ljeto i romansu osmisljava i donosi DJ Ewox koji nam stize ravno iz Beograda.

Na ideju o ljetnom slavlju knjizevnosti doslo je 2012. godine gotovo simultano pet zena koje je uz prijateljstvo vezivala i ljubav prema otoku i gradu Korculi. Susurove organizatorice, voditeljice, managerice, moderatorice, a povremeno i fizicke radnice raznolike koliko i njihove adrese- od Sjevernog do Jadranskog mora- privatno su ili profesionalno angazirane u poslovima kulture i umjetnosti. Danka Dimitrijevic, Jana Dolecki, Natasa Jankovic, Nevena Jankovic i Marina Giunio trude se uz zabavne elemente publici donijeti novitete sa regionalne knjizevne scene te odgojiti nove generacije citatelja.

Otvaranjem relevantnih i naizgled leprsavih tema, Susur!, festival od rici svake godine publici predstavi pisce zvijezde iz cijele regije i one koji ce to tek postati, posebnu paznju poklanjajuci lokalnom izricaju i stvaralastvu.

Prvo izdanje festivala 2012. godine bavilo se temom putopisa, naslanjajuci se na naslijeđe Marka Pola koji je prema lokalnoj legendi rođen upravo u Korculi. U kolovozu sljedece godine, pokusalo se odgovoriti na goruce pitanje “ima li jos galebova i prijeti li im izumiranje “, istraziti utjecaj globalizacije na sezonske flertove i opcenito evaluirati mjesto koje u modernoj knjizevnosti zauzimaju ljetne romanse. Zimska delikatesna verzija Susura, uprilicena u Beogradu u Kulturnom centru Grad, dotakla se teme emigracije i stvaranja u inozemstvu. Proslogodisnji Susur! ugostio je jedinstveni beogradski projekt “Pesnicenje” kada su se za naklonost brojne publike podjednako borili renomirani autori i pjesnici amateri, a iz pjesnickog ormara su izlazili i svoje pjesme kazivali mnogi Korculani.

Svojim gostovanjem Susur! su do sada uvelicali: Olja Savicevic Ivancevic, Vlado Bulic, Tanja Mravak, Muharem Bazdulj, Marko Pogacar, Dragan Markovina, Damir Markovina, Sanda Hancevic, Marko Tomas, Jelena Vidovic, i drugi.

Ovogodisnji Susur! naziva “Ljubici&Krimici” posvetit ce se stigmatiziranoj i nejasno definiranoj kategoriji “plaznog stiva” u vidu ljubica i krimica. Relativno nedavni izum- kriminalisticki i ljubavni romani iz godine u godinu pronalaze svoju publiku, namecu se na ljestvicama najcitanijih knjiga, te su percipirani kao lako stivo. Usprkos tome, mnogi autori pronalaze svoj glas u okviru tih zanrova te brisu granice između ukalupljenog i precesto osuđivanog ljetnog stiva i tzv. kvalitetne knjizevnosti. Odakle potreba za takvim zanrovima, sto oni citaju na plazi i o mnogim drugim pitanjima raspravljat ce nagrađivani autori u korculanskom starogradskom okruzenju kao stvorenom za popriste nekog trilera ili ljubavne price.

susur2015b

http://susur.org/

Write a Comment:
Korcula Blog Topics