Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

Predavanje: DIVA Station – arhiviranje slika i vremena – 28.06.2015

DIVA Station – arhiviranje slika i vremena

nedjelja 28 . 06 . 2015 . 21 h

28. lipnja će kustosica izložbe, direktorica i voditeljica video programa pri SCCA-Ljubljana, održati prezentaciju ‘DIVA Station – arhiviranje slika i vremena’, iz kojeg ćemo moći iščitati procese proizvodnje, historizacije i funkcioniranje arhiva video i medijske umjetnosti u Sloveniji pod nazivom DIVA Station. U okviru prezentacije biti će prikazan video esej Nike Grabar koji predstavlja temu arhiviranja kao “očuvanja memorije”. Prezentacija će biti na engleskom.

Predavanje se održava u sklopu izložbe, ‘Utrka s vremenom 2. Performans i video u retrovizoru’, koja je otvorena do 7. srpnja.

diva-station-korcula2015a

DIVA Station je fizički i web arhiv video umjetnosti koji se prikuplja i razvija u SCCA – Ljubljana od 2005. godine sa ciljem istraživanja, dokumentiranja, prezentiranja i arhiviranja video i medijske umjetnosti.
Do sada je prikupljeno više od tisuću artefakata raznog materijala. Osim umjetničkih radova, arhiv sadrži razne oblike dokumentacije, televizijske emisije o video i medijskoj umjetnosti, dokumentaciju događanja i individualnih umjetnika. Razni izvori su od posebnog značenja za istraživanje i razumijevanje video i medijske umjetnosti. Arhiv uvelike doprinosi interpretaciji umjetničkih radova kao i konteksta u kojem su nastali.
Sakupljanje materijala za DIVA Station temelji se na dokumentacijskom, arhivskom i istraživačkom projektu na temu video umjetnosti u Sloveniji Videodokument: Video Art in Slovenia 1969-1998. Videodokument je bio prvi projekt koji je sistematski istražio video umjetnost u Sloveniji, a bio je važan i za uspostavljanje terminologije i postavke teorijske baze za daljnja istraživanja.
Utemeljen tako na pomnom istraživanju video i medijskih umjetničkih praksi, DIVA Station obuhvaća niz programa: Archiving Practices (istraživanje, studijske izložbe i obrazovni seminari koji se bave značajem AV arhiva, njihovog stvaranja, integracije i dostupnosti), Videospotting (seriju video programa relevantne slovenske produkcije i njihovu prezentaciju u inozemstvu), Artservis Collection (tematski projekt o produkcijskim uvjetima u kulturi), Internet Portfolio (prezentacije odabranih umjetnika na internetu), te kolekciju slovenskih i internacionalnih knjiga i kataloga, kao i časopisa i magazina koji se bave video i medijskom umjetnošću te njihovim teorijskim promišljanjima.

Više o DIVA Station: http://www.scca-ljubljana.si/diva-station.htm

Više o izložbi ‘Utrka s vremenom 2. Performans i video u retrovizoru’: http://sivazona.hr/exhibitions/utrka-s-vremenom-2

diva-station-korcula2015b

Barbara Borčić (1954, Ljubljana) diplomirala je povijest umjetnosti 1988. godine. Prvi put je surađivala s ŠKUC galerijom 1980. godine, a od 1982. do 1986. direktorica je iste, zajedno s Marinom Gržinić. Između 1982. i 1992. surađivala je na nekoliko umjetničkih i dokumentarnih video-projekata. 1991. i 1992. godine bila je glavna urednica magazina Likovne besede. Od 1992. stalna je suradnica magazina M’zin, ali i članica uredničkog tima. Od 1993. godine je pomoćna direktorica Soros Centre for Contemporary Arts u Ljubljani, te kasnije i direktorica i voditeljica arhiva video i medijske umjetnosti u toj instituciji.

Write a Comment:
Korcula Blog Topics