Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

sightseeing

Predavanje: DIVA Station – arhiviranje slika i vremena – 28.06.2015

DIVA Station – arhiviranje slika i vremena

nedjelja 28 . 06 . 2015 . 21 h

28. lipnja ce kustosica izlozbe, direktorica i voditeljica video programa pri SCCA-Ljubljana, odrzati prezentaciju ‘DIVA Station – arhiviranje slika i vremena’, iz kojeg cemo moci iscitati procese proizvodnje, historizacije i funkcioniranje arhiva video i medijske umjetnosti u Sloveniji pod nazivom DIVA Station. U okviru prezentacije biti ce prikazan video esej Nike Grabar koji predstavlja temu arhiviranja kao ocuvanja memorije. Prezentacija ce biti na engleskom.

Predavanje se odrzava u sklopu izlozbe, ‘Utrka s vremenom 2. Performans i video u retrovizoru’, koja je otvorena do 7. srpnja.

diva-station-korcula2015a

DIVA Station je fizicki i web arhiv video umjetnosti koji se prikuplja i razvija u SCCA – Ljubljana od 2005. godine sa ciljem istrazivanja, dokumentiranja, prezentiranja i arhiviranja video i medijske umjetnosti.
Do sada je prikupljeno vise od tisucu artefakata raznog materijala. Osim umjetnickih radova, arhiv sadrzi razne oblike dokumentacije, televizijske emisije o video i medijskoj umjetnosti, dokumentaciju događanja i individualnih umjetnika. Razni izvori su od posebnog znacenja za istrazivanje i razumijevanje video i medijske umjetnosti. Arhiv uvelike doprinosi interpretaciji umjetnickih radova kao i konteksta u kojem su nastali.
Sakupljanje materijala za DIVA Station temelji se na dokumentacijskom, arhivskom i istrazivackom projektu na temu video umjetnosti u Sloveniji Videodokument: Video Art in Slovenia 1969-1998. Videodokument je bio prvi projekt koji je sistematski istrazio video umjetnost u Sloveniji, a bio je vazan i za uspostavljanje terminologije i postavke teorijske baze za daljnja istrazivanja.
Utemeljen tako na pomnom istrazivanju video i medijskih umjetnickih praksi, DIVA Station obuhvaca niz programa: Archiving Practices (istrazivanje, studijske izlozbe i obrazovni seminari koji se bave znacajem AV arhiva, njihovog stvaranja, integracije i dostupnosti), Videospotting (seriju video programa relevantne slovenske produkcije i njihovu prezentaciju u inozemstvu), Artservis Collection (tematski projekt o produkcijskim uvjetima u kulturi), Internet Portfolio (prezentacije odabranih umjetnika na internetu), te kolekciju slovenskih i internacionalnih knjiga i kataloga, kao i casopisa i magazina koji se bave video i medijskom umjetnoscu te njihovim teorijskim promisljanjima.

Vise o DIVA Station: http://www.scca-ljubljana.si/diva-station.htm

Vise o izlozbi ‘Utrka s vremenom 2. Performans i video u retrovizoru’: http://sivazona.hr/exhibitions/utrka-s-vremenom-2

diva-station-korcula2015b

Barbara Borcic (1954, Ljubljana) diplomirala je povijest umjetnosti 1988. godine. Prvi put je surađivala s SKUC galerijom 1980. godine, a od 1982. do 1986. direktorica je iste, zajedno s Marinom Grzinic. Između 1982. i 1992. surađivala je na nekoliko umjetnickih i dokumentarnih video-projekata. 1991. i 1992. godine bila je glavna urednica magazina Likovne besede. Od 1992. stalna je suradnica magazina M’zin, ali i clanica urednickog tima. Od 1993. godine je pomocna direktorica Soros Centre for Contemporary Arts u Ljubljani, te kasnije i direktorica i voditeljica arhiva video i medijske umjetnosti u toj instituciji.

Write a Comment:
Korcula Blog Topics