Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

sightseeing

Na otoku Korculi otvoren atraktivan Muzej Marka Pola

marcopolo museum scene

KORCULA, 8. kolovoz 2012. – U jeku turisticke sezone u gradu Korculi otvorio se muzej Marka Pola, pustolova poteklog s otoka Korcule koji je u dalekom 13. stoljecu posjetio tada daleku i nepoznatu Kinu. Muzej je atraktivan turisticki proizvod koji je obogatio ponudu Korcule i Hrvatske, te o putovanjima najpoznatijeg Korculanina govori na originalan nacin.

Posjetitelji ce u muzeju kroz sedam scena docaranih vrhunskom scenografijom i hiperrealisticnim lutkama, uz pratnju audio vodica, proci zivot Marka Pola od njegovog kretanja na putovanje iz Korcule, preko karavana u pustini, pa sve do dvora poznatog mongolskog vladara Kublaj Kana. Jedna od scena prikazuje pomorsku bitku između genoveske i mletacke flote koja se zbila 7. rujna 1298. ispred Korcule i u kojoj je Marko Polo zarobljen. Prica zavrsava prikazom boravka Marka Pola u tamnici u Genovi gdje je nastalo njegovo djelo Milion.

Prije samog otvorenja muzej je posjetila i popularna pjevacica Severina, koja nije krila odusevljenje, ali i drzavna kineska televizija CCTV, koja je u sklopu obilaska otoka Korcule snimila prilog te ce ga emitirati na trzistu na kojem vlada sve vece zanimanje za turistickom ponudom Hrvatske. U muzej je ulozeno vise od dva milijuna kuna, a ideju je realizirao mladi krizevacki poduzetnik Rudolf Petrinec.

„Na ideju za otvaranje muzeja dosao sam putujuci svijetom obilazeci najpoznatije muzeje. Tada sam shvatio kako nasem turizmu nedostaje sadrzaja koji bi obogatili kulturnu ponudu i utjecali na povecanje broja turista. Lutke u muzeju na kvalitativnoj su razini lutaka koje se koriste u snimanjima hollywoodskih filomova. Kako se muzej otvorio poprilicno kasno ovo ce biti testna sezona, a sljedece sezone ukljucivanjem turistickih agencija ocekujem između 15 i 20 tisuca posjetitelja, kaze Rudolf Petrinec.

Projekt je realiziran samostalno, a Petrinec se nada kako ce mu u promociji muzeja pomoci lokalna sredina i Hrvatska turisticka zajednica. Cijena ulaznice za muzej iznosi 60 kuna, a nastavljajuci tradiciju razvijanja prijateljstva između Istoka i Zapada kineski turisti muzej mogu posjetiti besplatno.

Pogledajte fotografije Muzeja Marko Polo u Korculi+vise omuzeju Marko Polo

Write a Comment:
Korcula Blog Topics