Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

Izlozba: Video, televizija, anticipacija

Video, televizija, anticipacija

23 . 08 – 18 . 09 . 2014

otvaranje izložbe: subota 23. 8. od 21 do 23 sata, s uvodnom riječi kokustosice Aleksandre Sekulić

Siva zona ugošćuje grupnu izložbu Video, televizija, anticipacija čije su kokustosice Braka Benčić (Pula, Zagreb) i Aleksandra Sekulić (Beograd). Izložba je prvi puta prikazana u Hrvatskoj, nakon postava prošle godine u Beogradu.
U posebnom postavu prilagođenom galerijskom prostoru na tri kata Sive zone, predstavljeni su radovi slijedećih umjetnika: Bojan Jovanović, Dalibor Martinis, Studio Imitacija Života (Darko Fritz, Željko Serdarević), Dejan Vlaisavljević NIKT, Zhel (Željko Vukičević), Low-Fi Video.

Anticipacija je ugrađena perspektiva, ono što otkrivamo epistemologijom zaboravljanja, ili evociranjem (pred)osjećaja budućnosti umjetnosti i medija kao horizonta video praksi u inicijalnom istraživanju i agonističkom odnosu s televizijom. U cjelokupnom kulturnom prostoru bivše SFRJ možemo pratiti i prepoznavati neke kontinuitete i anticipacije odnosa produkcije kino klubova i pionirskog rada s videom. Televizija postaje referentno mjesto, koje reflektira njezinu produkcijsku moć i dominaciju, kao i formativan utjecaj na oblikovanje specifične estetike.
Ova izložba povezuje radove iz nekoliko desetljeća: od borbe za širenje polja umjetničkih intervencija, koristeći medije kao “prostor tokova”, radikalnih praksi jugoslavenskog kino-amaterizma i alternativne kulture osamdesetih; eksperimenata u televizijskom programu i aproprijacije medijskih slika, do stvaranja samoorganiziranih medijskih prostora razvijanih videom kao medijem novih microcinema zajednica.
Istovremeno dok je televizija oblikovala specifičnu umjetničku estetiku, umjetnost je oblikovala televiziju, a radovi umjetnika prisutni na izložbi preispituju upravo kulturni utjecaj televizije i njezin autoritet. Umjetnici su destabilizirali konvencije gledanja televizije i dovodili u pitanje pasivan odnos promatrača i televizije, kao i načine kulturne proizvodnje i potrošnje. Osvrtom na povijest slobode koju je tražio, u procesu smo vraćanja budućnosti videu, otkrivanja tada anticipiranog, a danas aktualnog potencijala.

Dalibor Martinis talks to Dalibor Martinis

Dalibor Martinis talks to Dalibor Martinis

Shoot to kill, Neško Uskoković

Shoot to kill, Neško Uskoković

Write a Comment:
Korcula Blog Topics