Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

sightseeing

Izlozba: Video, televizija, anticipacija

Video, televizija, anticipacija

23 . 08 – 18 . 09 . 2014

otvaranje izlozbe: subota 23. 8. od 21 do 23 sata, s uvodnom rijeci kokustosice Aleksandre Sekulic

Siva zona ugoscuje grupnu izlozbu Video, televizija, anticipacija cije su kokustosice Braka Bencic (Pula, Zagreb) i Aleksandra Sekulic (Beograd). Izlozba je prvi puta prikazana u Hrvatskoj, nakon postava prosle godine u Beogradu.
U posebnom postavu prilagođenom galerijskom prostoru na tri kata Sive zone, predstavljeni su radovi slijedecih umjetnika: Bojan Jovanovic, Dalibor Martinis, Studio Imitacija Života (Darko Fritz, Željko Serdarevic), Dejan Vlaisavljevic NIKT, Zhel (Željko Vukicevic), Low-Fi Video.

Anticipacija je ugrađena perspektiva, ono sto otkrivamo epistemologijom zaboravljanja, ili evociranjem (pred)osjecaja buducnosti umjetnosti i medija kao horizonta video praksi u inicijalnom istrazivanju i agonistickom odnosu s televizijom. U cjelokupnom kulturnom prostoru bivse SFRJ mozemo pratiti i prepoznavati neke kontinuitete i anticipacije odnosa produkcije kino klubova i pionirskog rada s videom. Televizija postaje referentno mjesto, koje reflektira njezinu produkcijsku moc i dominaciju, kao i formativan utjecaj na oblikovanje specificne estetike.
Ova izlozba povezuje radove iz nekoliko desetljeca: od borbe za sirenje polja umjetnickih intervencija, koristeci medije kao prostor tokova, radikalnih praksi jugoslavenskog kino-amaterizma i alternativne kulture osamdesetih; eksperimenata u televizijskom programu i aproprijacije medijskih slika, do stvaranja samoorganiziranih medijskih prostora razvijanih videom kao medijem novih microcinema zajednica.
Istovremeno dok je televizija oblikovala specificnu umjetnicku estetiku, umjetnost je oblikovala televiziju, a radovi umjetnika prisutni na izlozbi preispituju upravo kulturni utjecaj televizije i njezin autoritet. Umjetnici su destabilizirali konvencije gledanja televizije i dovodili u pitanje pasivan odnos promatraca i televizije, kao i nacine kulturne proizvodnje i potrosnje. Osvrtom na povijest slobode koju je trazio, u procesu smo vracanja buducnosti videu, otkrivanja tada anticipiranog, a danas aktualnog potencijala.

Dalibor Martinis talks to Dalibor Martinis

Dalibor Martinis talks to Dalibor Martinis

Write a Comment:
Korcula Blog Topics