Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

sightseeing

Izlozba ‘Pomorstvo Vele Luke’

Pozivamo vas na izlozbu “Pomorstvo Vele Luke”, koja ce se otvoriti 28.7. (cetvrtak) u Centru za kulturu Vela Luka s pocetkom u 21,30.

Na izlozbi ce se prikazati povijesni presjek razvoja pomorstva od 19. st. do danas. Uz izvorne dokumente, brojne fotografije jedrenjaka, umjetnicke slike, izlozit ce se brodske makete i predmeti iz svakodnevne uporabe pomoraca. Uz osvrt na pocetke male lucice koja je izgradnjom obale i visestrukim povecanjem broja stanovnika kroz 19. st. uistinu postala Vela Luka, izlozba obrađuje istaknute brodovlasnicke obitelji, raznolikost funkcija pojedinih brodova (od teretnjaka do hotela i diskoklubova), brodogradnju u Veloj Luci, povijest brodara Dalmatinska plovidba i nesretne sudbine brodova i mornara.

pomorstvo-vele-luke-izlozba2016a

Iz kataloga izlozbe:

Brod i Luka, i jos k tome „Vela, gotovo su sinonimi. Dva nerazdruziva, sudbinska pojma. Ukoliko im, a neophodno je, pridodamo i treci – otok, krug je zakljucen. Ne i zatvoren, jer more njihova pocetna asocijacija, otvara i povezuje. Siri perspektive i na zabacenim otocima. I to upravo zahvaljujuci brodu. Brodu koji preuzima nas teret, hrani, donosi nadu, koji je izraz nasih ceznji. Nas parobrod Rex, mjesto puno cara i tajanstva. Da li je pretjerano reci da brod zivi poput covjeka, ako se rađa u njegovim rukama, ako zivi s njim i za njega, ako ga prati sreca i zla kob Da li je pretjerano reci da brod umire, ako ga povuku modre dubine ili ga raspetog razrezu na navozima I sto je uopce sa svim strahovima i radostima koje smo na njemu dozivjeli i ostavili Da li i one tonu, rezu se ili izgaraju s brodom Brod je covjek i covjek je brod. A more je Mordor, kojim se provlacimo i izbjegavamo zamke. Brod je put kojim moramo krociti jer nas Magellane, gladne otkrica i uzbuđenja, vuku daljine. Brod je i sentiment, tuga. Jer to je najuzvisenije osjecanje, u kojem smo suoceni sami sa sobom, sami pred sobom, pred nasim ponorima i neuspjesima. Tamo da putujem, tamo da tugujem…

(Centar za kulturu Vela Luka)

Write a Comment:
Korcula Blog Topics