Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

Izložba ‘Pomorstvo Vele Luke’

Pozivamo vas na izložbu “Pomorstvo Vele Luke”, koja će se otvoriti 28.7. (četvrtak) u Centru za kulturu Vela Luka s početkom u 21,30.

Na izložbi će se prikazati povijesni presjek razvoja pomorstva od 19. st. do danas. Uz izvorne dokumente, brojne fotografije jedrenjaka, umjetničke slike, izložit će se brodske makete i predmeti iz svakodnevne uporabe pomoraca. Uz osvrt na početke male lučice koja je izgradnjom obale i višestrukim povećanjem broja stanovnika kroz 19. st. uistinu postala Vela Luka, izložba obrađuje istaknute brodovlasničke obitelji, raznolikost funkcija pojedinih brodova (od teretnjaka do hotela i diskoklubova), brodogradnju u Veloj Luci, povijest brodara Dalmatinska plovidba i nesretne sudbine brodova i mornara.

pomorstvo-vele-luke-izlozba2016a

Iz kataloga izložbe:

Brod i Luka, i još k tome „Vela“, gotovo su sinonimi. Dva nerazdruživa, sudbinska pojma. Ukoliko im, a neophodno je, pridodamo i treći – otok, krug je zaključen. Ne i zatvoren, jer more njihova početna asocijacija, otvara i povezuje. Širi perspektive i na zabačenim otocima. I to upravo zahvaljujući brodu. Brodu koji preuzima naš teret, hrani, donosi nadu, koji je izraz naših čežnji. Naš parobrod Rex, mjesto puno čara i tajanstva. Da li je pretjerano reći da brod živi poput čovjeka, ako se rađa u njegovim rukama, ako živi s njim i za njega, ako ga prati sreća i zla kob? Da li je pretjerano reći da brod umire, ako ga povuku modre dubine ili ga raspetog razrežu na navozima? I što je uopće sa svim strahovima i radostima koje smo na njemu doživjeli i ostavili? Da li i one tonu, režu se ili izgaraju s brodom? Brod je čovjek i čovjek je brod. A more je Mordor, kojim se provlačimo i izbjegavamo zamke. Brod je put kojim moramo kročiti jer nas Magellane, gladne otkrića i uzbuđenja, vuku daljine. Brod je i sentiment, tuga. Jer to je najuzvišenije osjećanje, u kojem smo suočeni sami sa sobom, sami pred sobom, pred našim ponorima i neuspjesima. Tamo da putujem, tamo da tugujem…

(Centar za kulturu Vela Luka)

Write a Comment:




Korcula Blog Topics