Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

Exhibition: Osi – Nina Kurtela and Valentina Lacmanović

nina kurtela 4

Nina Kutela2

siva) (zona . prostor medijske i suvremene umjetnosti

izložba: Osi
umjetnice: Nina Kurtela i Valentina Lacmanović
kustos: Darko Fritz

17 – 28 | 7 | 2013

otvaranje: srijeda 17. srpnja, 21 – 23. h

Korčula, 17. srpnja, u srijedu u 21 sat otvara se nova izlagačka sezona prostora suvremene i medijske umjetnosti siva) (zona. Izložba ‘Osi’ predstavlja radove Nine Kurtele i Valentine Lacmanović. Održat će se u novom, privremenom (pop-up) izložbenom prostoru u starom gradu, Ulica biskupa Luke Tolentića b.b. (na Zakrjanu, pored restorana Račiška). Kustos izložbe je Darko Fritz. Izložba će biti otvorena do 28. srpnja.

Izložba predstavlja radove koji kao centralni motiv tematiziraju vrtnju vlastitog tijela. Radovi se protežu po rubovima sive zone između izvedbene i video umjetnosti. Otvaranje i izložba održat će se u odsutnosti obiju umjetnica, ali u njihovoj tjelesnoj prisutnosti na video radovima.

Osmerokanalna video instalacija iz serije radova ‘New Skin Old Ceremony’ Nine Kurtele predstavlja neku vrstu putopisa bilježenih kroz medij videa, koji u ovom slučaju djeluje kao proteza izvedbenog tijela. Okrećući kadar prema subjektu i zanemarujući krajolik ili turističke znamenitosti određene lokacije naglašava se osobni doživljaj tj. subjektivnost određenog doživljaja, slike ili sjećanja. Izvedbenost tog istog subjektivnog tijela je ono što kreira sadržaj određenog snimka, te isto tako izvedbenost akcije djeluje kao autonomno djelo – performans. Preispitujući formu tj. ulogu istražuje korelacije tih dvaju medija. Kroz ove izvedbene akcije autorica se posvećuje performativnom bavljenju vlastitim tijelom kao medijem, doživljenom kao izvođačem / izvršiteljem / primporedajnikom neke ideje. Autorica postavlja pitanje uloge umjetnika u društvu, njegove pozicije i odnosa prema okolini. Teme kao što su proces, vrijeme, pokret, mobilnost, putovanje, lokacija, identitet, integritet, autonomija i pozicija umjetnika u društvu pa sve do osobnije relacije na bazi osobnog iskustva između vizualne i plesno / izvedbene umjetnosti provlače se kroz ovaj rad koji je u neprestanom djelovanju. Baveći se prvenstveno prolaznošću vremena te konceptom kruga kao simbolom duhovnog, nevidljivog i transcendentalnog svijeta ali isto tako cjelovitosti, jedinstva, vremena i vječnosti, radovi su snimani na lokacijama u Hrvatskoj, Izralelu, Kosovu, Norveškoj, Njemačkoj i Poljskoj.

Valentina Lacmanović radi na konceptu Shedervish od 2004., kada je zamisao o interpretiranju drevnih tehnika plesa transa na suvremen način rezultirala različitim eksperimentima. Godine 2007. održana je premijera plesnog / kazališnog / video rada Shedervish u suradnji s redateljem Amirom Grabusom, i još se uvijek prikazuje. Video rad ‘Shedervish [uokvirena]’ dosada je jedini rad u video mediju performerice. Shedervish je pothvat stapanja plesa i snimanja filma u jednom neprekidnom kadru. Rad je nastao u suradnji s kamermanom Chrisom Fawcettom. Čini se kao da Valentina miruje dok se pozadina vrti velikom brzinom što izvrće perspektive promatrača i plesača.

Izložbeni program 2013. odvijat će se u tri etaže stambene kuće koja je ustupljena udruzi ljubaznošću Igora Franića. Slijedeće izložbe predstavit će radove Tonke Maleković i Nadije Mustapić (u odabiru gostujuće kustosice Ivane Meštrov / Slobodne veze) te Sandra Đukića.

valentina lacmanovic1

valentina lacmanovic2

valentina lacmanovic3

Nina Kurtela rođena je 1981. u Zagrebu. Trenutno živi i radi na relaciji između Zagreba i Berlina, dok u svojoj umjetničkoj praksi razmišlja, uči i stvara na relaciji između likovnih i izvedbenih umjetnosti baveći se vrlo često medijem videa, filma i performansa. U posljednjih nekoliko godina aktivno izlaže svoj rad diljem Europe, razvija suradničke projekte s različitim autorima na međunarodnoj sceni, te također djeluje kao izvođač u predstavama i performansima eurposkih autora. Za svoj rad na području likovne umjetnosti dobitnica je nekoliko nagrada kao što su Henkel Art Award, ESSL AWARD te je nominirana za Nagradu Radoslav Putar u Zagrebu 2011. Sudjeluje na rezidencijalnim programima u Češkoj, Austriji, Njemačkoj i Americi.
Nina Kurtela . www.ninakurtela.com

Valentina Lacmanović je studirala ples, filmsku umjetnost, filozofiju i glumu u Zagrebu, a diplomirala je na Paris VIII (filozofiju) i na Conservatoire National Superieur d’Art Dramatique (glumu). Živjela je i radila 10 godina u Parizu, šest u Barceloni, a od 2008. je u Amsterdamu. U radu je usredotočena na križanje plesno-kazališnih tehnika Istoka i Zapada, tradicionalnog i suvremenog.
Valentina Lacmanović . www.valentinalacmanovic.com

Write a Comment:
Korcula Blog Topics