Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

sightseeing

Exhibition: Osi – Nina Kurtela and Valentina Lacmanovic

nina kurtela 4

Nina Kutela2

siva) (zona . prostor medijske i suvremene umjetnosti

izlozba: Osi
umjetnice: Nina Kurtela i Valentina Lacmanovic
kustos: Darko Fritz

17 – 28 | 7 | 2013

otvaranje: srijeda 17. srpnja, 21 – 23. h

Korcula, 17. srpnja, u srijedu u 21 sat otvara se nova izlagacka sezona prostora suvremene i medijske umjetnosti siva) (zona. Izlozba ‘Osi’ predstavlja radove Nine Kurtele i Valentine Lacmanovic. Odrzat ce se u novom, privremenom (pop-up) izlozbenom prostoru u starom gradu, Ulica biskupa Luke Tolentica b.b. (na Zakrjanu, pored restorana Raciska). Kustos izlozbe je Darko Fritz. Izlozba ce biti otvorena do 28. srpnja.

Izlozba predstavlja radove koji kao centralni motiv tematiziraju vrtnju vlastitog tijela. Radovi se protezu po rubovima sive zone između izvedbene i video umjetnosti. Otvaranje i izlozba odrzat ce se u odsutnosti obiju umjetnica, ali u njihovoj tjelesnoj prisutnosti na video radovima.

Osmerokanalna video instalacija iz serije radova ‘New Skin Old Ceremony’ Nine Kurtele predstavlja neku vrstu putopisa biljezenih kroz medij videa, koji u ovom slucaju djeluje kao proteza izvedbenog tijela. Okrecuci kadar prema subjektu i zanemarujuci krajolik ili turisticke znamenitosti određene lokacije naglasava se osobni dozivljaj tj. subjektivnost određenog dozivljaja, slike ili sjecanja. Izvedbenost tog istog subjektivnog tijela je ono sto kreira sadrzaj određenog snimka, te isto tako izvedbenost akcije djeluje kao autonomno djelo – performans. Preispitujuci formu tj. ulogu istrazuje korelacije tih dvaju medija. Kroz ove izvedbene akcije autorica se posvecuje performativnom bavljenju vlastitim tijelom kao medijem, dozivljenom kao izvođacem / izvrsiteljem / primporedajnikom neke ideje. Autorica postavlja pitanje uloge umjetnika u drustvu, njegove pozicije i odnosa prema okolini. Teme kao sto su proces, vrijeme, pokret, mobilnost, putovanje, lokacija, identitet, integritet, autonomija i pozicija umjetnika u drustvu pa sve do osobnije relacije na bazi osobnog iskustva između vizualne i plesno / izvedbene umjetnosti provlace se kroz ovaj rad koji je u neprestanom djelovanju. Baveci se prvenstveno prolaznoscu vremena te konceptom kruga kao simbolom duhovnog, nevidljivog i transcendentalnog svijeta ali isto tako cjelovitosti, jedinstva, vremena i vjecnosti, radovi su snimani na lokacijama u Hrvatskoj, Izralelu, Kosovu, Norveskoj, Njemackoj i Poljskoj.

Valentina Lacmanovic radi na konceptu Shedervish od 2004., kada je zamisao o interpretiranju drevnih tehnika plesa transa na suvremen nacin rezultirala razlicitim eksperimentima. Godine 2007. odrzana je premijera plesnog / kazalisnog / video rada Shedervish u suradnji s redateljem Amirom Grabusom, i jos se uvijek prikazuje. Video rad Shedervish [uokvirena]’ dosada je jedini rad u video mediju performerice. Shedervish je pothvat stapanja plesa i snimanja filma u jednom neprekidnom kadru. Rad je nastao u suradnji s kamermanom Chrisom Fawcettom. Cini se kao da Valentina miruje dok se pozadina vrti velikom brzinom sto izvrce perspektive promatraca i plesaca.

Izlozbeni program 2013. odvijat ce se u tri etaze stambene kuce koja je ustupljena udruzi ljubaznoscu Igora Franica. Slijedece izlozbe predstavit ce radove Tonke Malekovic i Nadije Mustapic (u odabiru gostujuce kustosice Ivane Mestrov / Slobodne veze) te Sandra Đukica.

valentina lacmanovic1

valentina lacmanovic2

valentina lacmanovic3

Nina Kurtela rođena je 1981. u Zagrebu. Trenutno zivi i radi na relaciji između Zagreba i Berlina, dok u svojoj umjetnickoj praksi razmislja, uci i stvara na relaciji između likovnih i izvedbenih umjetnosti baveci se vrlo cesto medijem videa, filma i performansa. U posljednjih nekoliko godina aktivno izlaze svoj rad diljem Europe, razvija suradnicke projekte s razlicitim autorima na međunarodnoj sceni, te također djeluje kao izvođac u predstavama i performansima eurposkih autora. Za svoj rad na podrucju likovne umjetnosti dobitnica je nekoliko nagrada kao sto su Henkel Art Award, ESSL AWARD te je nominirana za Nagradu Radoslav Putar u Zagrebu 2011. Sudjeluje na rezidencijalnim programima u Ceskoj, Austriji, Njemackoj i Americi.
Nina Kurtela . www.ninakurtela.com

Valentina Lacmanovic je studirala ples, filmsku umjetnost, filozofiju i glumu u Zagrebu, a diplomirala je na Paris VIII (filozofiju) i na Conservatoire National Superieur d’Art Dramatique (glumu). Živjela je i radila 10 godina u Parizu, sest u Barceloni, a od 2008. je u Amsterdamu. U radu je usredotocena na krizanje plesno-kazalisnih tehnika Istoka i Zapada, tradicionalnog i suvremenog.
Valentina Lacmanovic . www.valentinalacmanovic.com

Write a Comment:
Korcula Blog Topics