Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

Exhibition: New Materialisms (Station 3.5): Ivan Marušić Klif

Audiovisual performance  – Improvisation for oscilloscope and Kaosspad by Ivan Marusic Klif on 17th August. Free-jazz meets glitch. Manipulation of simple wave forms on analogue oscilloscope with sound output. Six video projections at the ambience of the old town of Korčula.

New Materialisms (Station 3.5): Ivan Marušić Klif

Wednesday 17 . 08 . 2016 _ 22 h

Knežev prolaz . Korčula

dio izložbe u nastajanju New Materialisms
kustos: Darko Fritz

U organizaciji udruge Siva zona – prostor suvremene i medijske umjetnosti, u srijedu, 17. kolovoza 2016. u 22 sata održati će se u Korčuli audio-vizualni performans Ivana Marušića Klifa pod nazivom ‘Improvizacija za osciloskop i Kaosspad’. Freejazz meets glitch! U performansu autor manipulira jednostavne valove na analognom osciloskopu koji istovremeno oblikuju i zvuk i sliku. Vizuali se ostvaruju sa šest video projektora u ambijentu dvorišta i ulice Knežev prolaz u starom gradu Korčuli.

Performans je dio projekta New Materialisms (Station 3) koji je započeo u lipnju ove godine, a ovog trena se paralelno odvija na nekoliko lokacija. Do 30. 9. u Gradskom Muzeju Korčula je otvorena izložba NM (Station 3.2) koja prikazuje radove Gorana Trbuljaka; do 30. 8. NM (Station 3.3) prostorno-zvučna instalacija Hrvoja Hiršla “Rezonanca (Zvono)” u Crkvi sv. Petra u Korčuli, te do 1. 9. na internetu NM (Station 3.4): “The Fine Line H-K-H-F”, rad katalonskog umjetnika Eloia Puiga koji povezuje grad Korčulu sa tri lokacije u Europi preko dnevnih metereoloških podataka.

Ivan Marušić Klif svoj izričaj bazira na implementaciji tehnologije u umjetničke svrhe. Tijekom posljednih 20 godina izveo je cijeli niz performansa, multimedijalnih instalacija i improviziranih nastupa. Osim dugogodišnjeg rada na području likovne umjetnosti i novih medija, Klif je aktivan i kao glazbenik i glazbeni producent, te autor glazbe za filmove, performanse, dramske i plesne predstave, a za svoju je site-specific instalaciju Lambda dobio Nagradu Vladimir Nazor.

Projekt New Materialisms (NM) kroz višegodišnju seriju izložbi i predavanja reflektira povijesno divergentne umjetničke prakse konkretne i konceptualne umjetnosti i s njima povezana diskurzivna polja definirana tijekom 1960-ih. Projekt propituje razumijevanje istih kroz prizmu postmedijskih suvremenih pristupa umjetnosti i post-digitalne uvjetovanosti naše svakodnevice, pri čemu je digitalnošću prožet skoro svaki aspekt društvenosti. New Materialisms teži formirati dijaloge između značajnih autora konkretne i konceptualne umjetnosti i suvremenih praktičara koji djeluju u post-medijskom kontekstu s pretpostavkom oblikovanja estetskog iskustva kao značajnog mehanizma djelatnog u procesu stvaranja fizičkog svijeta.
New Materialisms ostvaruje se od 2015. u suradnji Sive zone – prostora suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule i HICA (Highlands instituta suvremene umjetnosti) iz Škotske.

Write a Comment:
Korcula Blog Topics