KorÄŤula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

sightseeing

Exhibition : New Materialisms (Station 2)

29. 08. 2015. – 20. 09. 2015

New Materialisms (Station 2)

Alexei Blinov, Vladislav Knezevic, Joseph Beuys / Max Bense, Bronac Ferran

new-mat1

U subotu 29. kolovoza u 21 sat u galeriji siva) (zona u otvara se izlozba New Materialisms (Station 2), druga u seriji visegodisnjeg programa izlozbi, u suradnji Sive zone, prostora suvremene i medijske umjetnosti iz Korcule i organizacija HICA (Highlands instituta suvremene umjetnosti iz Skotske) te Technopolitics (udruge za razvijanje novih diskurzivnih formata izmeÄ‘u znanosti i umjetnosti iz Beca).

Osmisljena kroz kustoski dijalog Sive zone i HICA-e, istodobno s izlozbom u Korculi, u Skotskoj izlozba Programmable States? također predstavlja film Vladislava Knezevica, uz radove Paula Browna i Williama Lathama. Obje izlozbe su otvorene do 20. 9.

U sklopu otvaranja izlozbe Alexei Blinov ce odrzati prezentaciju o svom radu s dosada znanstveno neobjasnjivim eksperimentima koje koristi u svom radu, a engleska kustosica Bronac Ferran odrzati ce predavanje o konkretnoj poeziji pod nazivom Graphic constellations – visual poetry and the properties of space’, konceptualiziranom nakon iskustva pri radu na istoimenoj izlozbi koje je ove godine bila kustosica zajedno s Will Hillom u sklopu obljetnicke manifestacije Cambridge on 50th anniversary of First International Exhibition of Concrete, Kinetic and Phonetic Poetry.

New Materialisms (Station 2) istrazuje identifikaciju estetskog stanja kako ga definira njemacki filozof Max Bense, kao i njegovu teoriju da je estetsko stanje jednako materijalno kao i fizicko stanje bilo kojeg promatranog objekta’. Benseova analiza slijedila je potku programa proizvodnje estetskih stanja’, ranim koristenjem racunalne opreme. Materijali koji se odnose na famozan sukob izmeÄ‘u Bensea i Josepha Beuysa tijekom panel-diskusije koja se dogodila 1970. godine (opisana kao vidljivo spektakularni finale projekta racionalne, matematicki orijentirane estetike’), biti ce takoÄ‘er ukljucena u izlozbu.

new-mat2

Cilj serije izlozbi New Materialisms je produkcija refleksije na povijesno divergentne umjetnicke prakse i s njima povezana diskurzivna polja konkretne i konceptualne umjetnosti, definirana tijekom 1960ih (narocito kroz pojmove modernosti i postmodernosti), ali i s razumijevanjem istih kroz prizmu postmedijskih suvremenih pristupa umjetnosti i post-digitalne uvjetovanosti nase svakodnevice (pri cemu je digitalnoscu prozet svaki aspekt drustvenosti). Tako projekt tezi formirati i dijaloge izmeÄ‘u znacajnih autora tih ranijih perioda i suvremenih prakticara koji djeluju u post-medijskom kontekstu, zrcaleci “organizmicka” stanja pretpostavkom oblikovanja estetskog iskustva kao znacajnog mehanizma djelatnog u procesu stvaranja fizickog svijeta.

O radovima prezentiranim na izlozbi:

Eksperimentalni film zagrebackog autora Vladislava Knezevica Binary Pitch, inspiriran je informatickom estetikom iz 1960ih Maxa Bensea. U videu je prikazana arhitektura gledalista dvorane gdje se srecu kljucne ideje iz teksta Maxa Bensea Estetika i programiranje (1968.) koje su sifrirane u nule i jedinice u animacijskom postupku dizanja i spustanja sjedalica u gledalistu.

Instalacija Open Source Vostok ruskog umjetnika s londonskom adresom Alexeia Blinova kroz seriju hologramskih snimaka uzoraka leda izvađenih cetiri kilometara izpod povrsine zaleđenog jezera Vostok otkrivaju nam materijalnost povrsine planete prije 400000 godina.

Vise informacija na linkovima:

New Materialisms (Station 2) http://sivazona.hr/exhibitions/NM2

Programmable States? http://www.h-i-c-a.org/programmable-states.html

Write a Comment:
Korcula Blog Topics