Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

Exhibition : New Materialisms (Station 2)

29. 08. 2015. – 20. 09. 2015

New Materialisms (Station 2)

Alexei Blinov, Vladislav Knežević, Joseph Beuys / Max Bense, Bronac Ferran

new-mat1

U subotu 29. kolovoza u 21 sat u galeriji siva) (zona u otvara se izložba New Materialisms (Station 2), druga u seriji višegodišnjeg programa izložbi, u suradnji Sive zone, prostora suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule i organizacija HICA (Highlands instituta suvremene umjetnosti iz Škotske) te Technopolitics (udruge za razvijanje novih diskurzivnih formata između znanosti i umjetnosti iz Beča).

Osmišljena kroz kustoski dijalog Sive zone i HICA-e, istodobno s izložbom u Korčuli, u Škotskoj izložba Programmable States? također predstavlja film Vladislava Kneževića, uz radove Paula Browna i Williama Lathama. Obje izložbe su otvorene do 20. 9.

U sklopu otvaranja izložbe Alexei Blinov će održati prezentaciju o svom radu s dosada znanstveno neobjašnjivim eksperimentima koje koristi u svom radu, a engleska kustosica Bronac Ferran održati će predavanje o konkretnoj poeziji pod nazivom Graphic constellations – visual poetry and the properties of space’, konceptualiziranom nakon iskustva pri radu na istoimenoj izložbi koje je ove godine bila kustosica zajedno s Will Hillom u sklopu obljetničke manifestacije Cambridge on 50th anniversary of First International Exhibition of Concrete, Kinetic and Phonetic Poetry.

New Materialisms (Station 2) istražuje identifikaciju “estetskog stanja” kako ga definira njemački filozof Max Bense, kao i njegovu teoriju da je ‘estetsko stanje jednako materijalno kao i fizičko stanje bilo kojeg promatranog objekta’. Benseova analiza slijedila je potku ‘programa proizvodnje estetskih stanja’, ranim korištenjem računalne opreme. Materijali koji se odnose na famozan sukob između Bensea i Josepha Beuysa tijekom panel-diskusije koja se dogodila 1970. godine (opisana kao ‘vidljivo spektakularni finale projekta racionalne, matematički orijentirane estetike’), biti će također uključena u izložbu.

new-mat2

Cilj serije izložbi New Materialisms je produkcija refleksije na povijesno divergentne umjetničke prakse i s njima povezana diskurzivna polja konkretne i konceptualne umjetnosti, definirana tijekom 1960ih (naročito kroz pojmove modernosti i postmodernosti), ali i s razumijevanjem istih kroz prizmu postmedijskih suvremenih pristupa umjetnosti i post-digitalne uvjetovanosti naše svakodnevice (pri čemu je digitalnošću prožet svaki aspekt društvenosti). Tako projekt teži formirati i dijaloge između značajnih autora tih ranijih perioda i suvremenih praktičara koji djeluju u post-medijskom kontekstu, zrcaleći “organizmička” stanja pretpostavkom oblikovanja estetskog iskustva kao značajnog mehanizma djelatnog u procesu stvaranja fizičkog svijeta.

O radovima prezentiranim na izložbi:

Eksperimentalni film zagrebačkog autora Vladislava Kneževića Binary Pitch, inspiriran je informatičkom estetikom iz 1960ih Maxa Bensea. U videu je prikazana arhitektura gledališta dvorane gdje se sreću ključne ideje iz teksta Maxa Bensea Estetika i programiranje (1968.) koje su šifrirane u nule i jedinice u animacijskom postupku dizanja i spuštanja sjedalica u gledalištu.

Instalacija Open Source Vostok ruskog umjetnika s londonskom adresom Alexeia Blinova kroz seriju hologramskih snimaka uzoraka leda izvađenih četiri kilometara izpod površine zaleđenog jezera Vostok otkrivaju nam materijalnost površine planete prije 400000 godina.

Više informacija na linkovima:

New Materialisms (Station 2) http://sivazona.hr/exhibitions/NM2

Programmable States? http://www.h-i-c-a.org/programmable-states.html

Write a Comment:
Korcula Blog Topics