Korčula Home Getting Here Ferries Getting around Things to Do Beaches Sights Day Trips Maps Restaurants Forum

sightseeing

Exhibition: Bojana Svertasek / Oblici, oblutci….

Izlozba Bojana Svertasek / Oblici, oblutci…. otvara se u Centru za kulturu Vela Luka u sklopu programa Galerija moderne i suvremene umjetnosti u cetvrtak, 11. kolovoza 2016. u 21.00 sat.

bojana-svertasek-exhibition2016a

Bojana Svertasek (rođena 1952. u Zagreb), umjetnica i likovna pedagoginja, po prvi put izlaze na Korculi, otoku sa kojim je povezana preko majkerođene u korculanskoj obitelji Kuspilic. Od najranijeg djetinjstva Bojana ljeta provodi u Korculi, svom drugom domu, mjestu koje joj pruza mir,kontemplaciju i pregrst kreativnih ideja.

Opredjelivsi se za umjetnost kao zivotni poziv, kao i njezini roditelji, majka Inka i otac Ivan Svertasek, Bojana je svoj likovni izraz pronasla u keramici. Zavrsila je keramicki odjel na Skoli za primijenjenu umjetnost u Zagrebu (1972.), diplomirala slikarstvo na zagrebackoj Akademiji likovnih umjetnosti (1977.) gdje je potom specijalizirala litografiju u klasi prof. Frane Bace (1979.),te seusavrsvala u atelijeru za staklo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Pragu (1985).

Od 1976. izlagala je na vise od 150 grupnih izlozbi u zemlji i inozemstvu, priredila je dvadesetak samostalnih izlozbi pocevsi od 1979. (u Zagrebu, Bedekovcini, Splitu, Mantovi), sudjelovala je na brojnim likovnim kolonijama i simpozijima. Clanica je ULUPUH-a (od 1976.) i HDLU-a (od 1981.), od 2003. predaje na keramickom odjelu Skole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu.

Bojana Svertasek izlaze cikluse skulptura kao i pojedinacne radove u keramici, nastale od pocetka 1980-ih do danas, objedinjene zajednickim nazivom Oblici, oblutci….Naziv upucuje na srz umjetnicinog interesa, a to je forma skulpture,to su organski, obli i ovalni oblici koji asociraju na zrele plodove i oblutke, isticuci povezanost sa mediteranskim podnebljem. Materija keramike, rucno oblikovan aglina, kroz proces pecenja prelazi u forme toplih zemljanih tonova, povrsina najcesce grubih, rusticnih, pokadsto ispresjecanih raspuklinama. Umjetnici je vazan prostor u kojem grupira radove iste serije, postizuci dinamiku kompozicije kao u slucaju ciklusa Oblici, 1981.,Kap po kap, 1988.,Piljci (Koturanje), 1989. Manje skulpture nastale 1994. pripadaju Mediteranskom ciklusu i nadahnute su Korculom, njezinim krajolikom sa skrapama i sljuncanim zalima, i prirodnim procesima kao sto su susa, ocekivanje kise, ljetni pljusak. Seriju Moji ljudi (od 2002.) cine figurine u terakoti koje su prema konceptu „globlne instalacije namijenjene zakopavanju na raznim mijestima sirom svijeta. U ciklusu Kutije (2012.) keramiku kombinira s metalnom zicom i konopom, stvarajuci slozene kompozicije. Premijerno se prikazuju radovi Žedna ljeta, nastali 2016., koji oznacavaju koncepcijski nastavak umjetnicinog interesa za formu, materiju i prostor skulpture.

Opus Bojane Svertasek obiljezen je sazimanjem i apstrahiranjem forme do minimalistickih oblika, ali i snaznom asocijativnoscu i povezanoscu sa stvarnim mediteranskim ambijentom i njegovim mijenama. Bojanini radovi prepoznati osamdesetih godina kao iznimna skulptoralna ostvarenja u keramici, danas pripadaju samom vrhu nase umjetnosti.(Jadranka Vinterhalter)

Write a Comment:
Korcula Blog Topics